archief
inzendingen 2006 

Publieksprijs voor de meest vrouwvriendelijke en/of roldoorkruisende reclame 2006

 
     

stemming & prijsuitreiking 11 november 2006   

 
 

 de genomineerden

 
Dailies
Fortis (beleggingen)
Fortis (vermogens)
Metro
Miele
Nicotinell
Radio2

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  

 

   

en de zeven genomineerden zijn...

 

Focus Dailies 
"Comfort vanaf het eerste contact"

Motivatie van de jury

In tegenstelling tot vele andere reclame wordt in deze tv-spot de vrouw niet voorgesteld als een porseleinen popje, maar als een actieve en sportieve persoon. Ze gebruikt geen daglenzen om er mooier uit te zien, maar om haar persoonlijk comfort.  Door een vrouwenstem de technische details van de lenzen te laten bespreken, wordt in de tv-spot ook gebroken met het stereotype beeld dat techniek enkel voor mannen zou zijn.

tv-spot
adverteerder: Ciba Vision
reclamekantoor: Grey


Fortis 
"Praten over vermogen is zťker geen taboe."

Motivatie van de jury

Deze printadvertentie toont een oudere dame. Ze is niet opgemaakt en ziet er erg naturel uit. Dit wordt nog versterkt doordat we haar blote schouders zien. Ouderdom en reclame gaan zelden hand in hand. Zeker wanneer het om financiŽle kwesties gaat, kiezen reclamemakers eerder voor jonge, viriele figuren. Een oudere vrouw op deze wijze in beeld brengen is een gedurfde ťn roldoorkruisende keuze. 

print
adverteerder: Fortis Bank
reclamekantoor: Tractor


Fortis 
"Beleggen als een goede huisvader"

Motivatie van de jury

Deze radiospot stelt rolpatronen in taal letterlijk in vraag en zet ons aan het denken. Is de uitspraak "beleggen als een goede huisvader" nog van deze tijd? Deze advertentie benadrukt dat vrouwen investeren en beleggen en dat ze dit misschien zelfs beter doen dan mannen. Deze reclame doorkruist het stereotype beeld dat geldzaken en financiŽn een mannenzaak zijn. Vrouwen van vandaag zijn op alle financiŽle terreinen actieve beslissers.

radiospot
adverteerder: Fortis Bank
reclamekantoor: Tractor


Metro 
"For active people"

Motivatie van de jury

Door dezelfde advertentie met de slogan "for active people' de ene keer te verspreiden met een man op de foto en de andere keer met een vrouw, slaagt de adverteerder en reclamemaker erin om op een vrij eenvoudige manier de evenwaardigheid van vrouwen en mannen te benadruken. Beide geslachten zijn afgebeeld op de werkplek, lezen de krant en zijn bovendien even creatief om meerdere activiteiten met elkaar te combineren

print
adverteerder: Mass Transit Media
reclamekantoor: Happiness Brussels


Miele
"De nieuwe Miele. Krachtig en zuiver."

Motivatie van de jury

Deze reclame speelt zich af in de persoonlijke, intieme setting van een huiskamer. Toch zijn de rollen niet stereotiep: de man poetst terwijl de vrouw enkel in het beeld voorbijloopt en het hondje meeneemt. De vrouw is niet het prototype van het naÔeve huisvrouwtje of het oppervlakkige schoonheidsideaal, maar ze ziet er intelligent en onafhankelijk uit. De man komt ook niet over alsof hij deze taak (stofzuigen) niet kan of wil doen. Dat hij stofzuigt is de gewoonste zaak van de wereld, net als de grappige situaties die daar soms gepaard mee gaan.

tv-spot
adverteerder: Miele BelgiŽ
reclamekantoor: Young & Rubicam


Nicotinell 
"Stop the smoke, keep the fire"

Motivatie van de jury

Deze reclame verwijst naar tijden waarin roken voor vrouwen een uitdrukking was van emancipatie. Door dit op een positieve manier in vraag te stellen en vrouwen na het stoppen met roken blijvend te associŽren met kracht en actie, wordt recht gedaan aan de verworven vrijheden van vrouwen. Deze reclame toont bovendien dat stoere vrouwen ook erg sexy kunnen ťn mogen zijn. Enkel roken is noch stoer, noch sexy Ė in tegenstelling tot vroeger.

tv-spot
adverteerder: Novartis
reclamekantoor: Euro RSCG


Radio2
"Altijd dicht bij jou"

Motivatie van de jury

Vier mannen staan achter het fornuis en hebben het duidelijk naar hun zin in de keuken: ze zingen en dansen. Wanneer de vrouw thuis komt, haalt ze een flesje bier uit de koelkast. Ze klopt het flesje open op de rand van de tafel en ploft zich even clichť in de zetel neer. De hele clip baadt in een luchtige sfeer. Er wordt gelachen met de traditionele rolpatronen, maar omdat het scenario zo overdreven is, blijft de vraag in welke mate de spot de mythe van de Nieuwe Man doorprikt dan wel in stand houdt.

tv-spot
adverteerder: VRT
reclamekantoor: Flexus Advertising

Prijsuitreiking door 
Minister Kathleen Van Brempt
Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen 


in zaal Schouwburg van 14u30 tot 14u50

op 35ste Vrouwendag
zaterdag 11 november 2006
Cultureel Centrum Berchem (Antwerpen)
Driekoningenstraat 136 - Berchem

de bezoekers m/v van de Vrouwendag zullen op 11 november 2006 in het CC Berchem doorlopend kunnen stemmen van 10 u tot 14u10.

Met vriendelijke groeten,

Corine Van Hellemont
Jana Wuyts

Project Management
zorra publieksprijs 2006


**Dit bericht mag u doormailen aan vrienden/vriendinnen en kennissen**
 

prijs ingericht ter bevordering van mediageletterdheid m/v
onder adverteerders, reclamemakers en consumenten


Universiteit Antwerpen
zorra@ua.ac.be
E-Quality
zorra@e-quality.be 

Corine Van Hellemont
Mobiel: 0498 271 671

 


 
 
 

 
Start ] Winnaars 2006 ] Nominaties 2006 ] Inzendingen 2006 ] Vorige winnaars ] Reglement ] FAQ ] archief ] Contactgegevens ]
Vragen of problemen in verband met deze website kunnen worden gericht aan zorra@ua.ac.be
Webmaster: Corine Van Hellemont
Laatst bijgewerkt: maandag 21 mei 2007